неделя, 25 декември 2011 г.

Качества необходими на добрия вратар


Тим Хауърд
За да си добър вратар трябва и акъл
Вратарският пост е една от най-важните части на футболния отбор. Нищо не може да провали толкова бързо един тим, както лесно допуснатия гол или пък да го успокои и вдъхнови, както едно отлично спасяване. Само вратарят знае колко нерви му струват да опази мрежата си суха в оспорван мач. Но кои са качествата, определящи един вратар като отличен?

Физическите характеристики може и да помагат, но определено не са най-определящи. Доказващ това твърдение е фактът, че е имало от вратари като Едвин ван дер Сар (197 см) до такива като Жорже Кампос (173 см). Мексиканският национал от близкото минало съумя да демонстрира, че дори ниският ръст не му пречи да бъде успешен вратар. Най-добрият вратар в света през последните няколко години Икер Касияс (185 см) пък е точно по-средата като височина на гореспоменатите. Това обаче, което със сигурност трябва да притежава стражът като атлетични възможности, са:
  • бързи рефлекси
  • умела ловкост
  • отлична координация
  • силен отскок.
    Тези умения не са само вродени, а могат и трябва да бъдат доразвивани с усилени тренировки. Качествата, които правят вратаря стабилната фигура в един отбор обаче, не са физически. Това са:
    • силна лидерска способност
    • добър контрол на защитната линия
    • изключителна преценка на игровата ситуация.


            Повечето добри вратари имат голяма увереност по време на мач, понякога граничеща с арогантност. За тях е важно да са здраво стъпили на земята и да не прекрачват границата между спокойствие и самонадеяност. Също така да имат силна отдаденост към тренировките и добра самостоятелна мотивация. След добър мач не трябва да се самозабравят и да престанат да полагат усилия на подготовката за следващия двубой. От друга страна, дори моментите на слабост е необходимо да се преодоляват по най-бързия начин.

            Контролирането на защитата е изключително важно.
            Позицията, която заема на терена, дава на вратаря отлична възможност да вижда случващото се на терена. Поради което той трябва да навигира и управлява действията на играещата пред него дефанзивна линия. Вратарят трябва да се изявява като лидер на играта на отбора отзад. Въпреки че вратарският пост изглежда като самостоятелен, отделен от останалите играчи, той зависи в голяма част от отборната игра. Комуникацията между защитата и вратаря е от изключителна важност.

            Накрая искам да завърша с това, че един вратар, имащ няколко страхотни спасявания по време на някой мач, може да се превърне във виновник за загубата само заради едно лошо отиграване. Изисква се да си достатъчно силен емоционално, за да можеш да се справиш с подобно напрежение.

            Няма коментари:

            Публикуване на коментар